Et primalskrig fra undergrunden

Sådan beskrev en unavngiven journalist metalmusikken for flere år siden, og der er en dansk journalist, som har beskrevet heavy metal som det grimme barn i rockmusikken. det barn som i meget gamle dage blev lænket i kælderen, mens det hylede og skreg 24 timer i døgnet. Det barn, der i dag kan klæde sig på hos Kids Brand Store, og som er en respekteret del af samfundet.

Men at heavy metal er noget, som ofte kan være på kollisionskurs med det brede borgerskab, er ikke noget nyt. Det er måske oven i købet noget, som heavy metal ønsker at være.

Alt har en start

Når man kigger på dem, som startede heavy metal, og som skabte en hel ny genre, så er det måske også nok at sige, at det er folk, som kom fra arbejderklassen og fra undergrunden og steg til højder ikke set før i musikbranchen. Så hvis der er nogen, som siger, det er et primalskrig fra undergrunden, så er det nok ikke helt forkert, og det er også noget, som kan henvise til både musikken, de store stemmer, som kom med den voldsomme musik, og at mange bands har tekster, som omhandler helvede og de meget mørke sider af livet.

Det primalskrig fra undergrunden, som de unge og oprørske tog til sig, blev stort, endda meget stort, og det blev til et talerør for de unge, som stod midt i en finansiel krise og ikke kunne finde arbejde, og som stod uden noget til at fylde deres hverdag ud med.

Skriget voksede og voksede, og heavy metal og hair metal voksede også og blev mainstream. Og selvom der var mange, som prøvede at kvæle skriget, så blev det den altdominerende musik i firserne, hvor de store stadionkoncerter tog fart, og det blev ganske normalt, at Idrætsparken i Danmark lagde jord til store begivenheder. Der er mange gange blevet afholdt store koncerter på stadions andre steder også, såsom Gentofte Stadion og de store haller rundt omkring i landet.

Kravlede op nedefra

Heavy metal kom fra undergrunden, erobrede og dominerede verden i en periode, og så forsvandt den igen. Men den er tilbage i større grad end tidligere, for festivaller som Copenhell, der i år har 10 års jubilæum, har fået større og større succes. Der er flere og flere, som dyrker det som en hobby, og der er også allerede udsolgt i år.

Andre festivaller som Sweden Rock er også populære og har mange tusinde, som hvert år kommer for at høre rock og heavy.

Det samme gælder for de store tyske festivaller, Rock am Ring, hvor der er over 100.000, som hvert år kommer for at høre og hylde de største rock- og metalbandst i verden. Det er en festival, som kun er vokset i størrelse, og som bestemt ikke er blevet mindre populær, for der meldt udsolgt langt over 6 måneder før, de åbner portene i 2019.