Kan det blive kulturkanon?

Selvom heavy fortsat er det udskældte barn, kan det så vende og blive noget helt almindeligt og mainstream? Det er et spørgsmål, der ofte bliver vendt, og kun fremtiden vil vise, om det bliver sådan eller ej.

En gang var det bands som for eksempel Beatles, der var provokerende. De havde efter datidens forhold meget langt hår og generelt et udseende, der ikke passede ind på nogen måde. Både udseendet og musikken var noget, der provokerede voldsomt meget, men i dag er Beatles helt almindelig musik, der bliver spillet på den mest konservative og almindelige radiokanal. Det er blevet til klassiske evergreens, hvor det en gang var en stor og voldsom provokation på alle måder.

Tiderne skifter og måske havner Ozzy og de andre også der en dag. Det er en mulighed, og der er mange, der ville være glade, hvis heavy en dag bliver accepteret, mens der er andre, der foretrækker, at heavyen stadig får lov til at være en smule undergrund, anderledes og udskældt.

Der er i hvert fald lang vej

For det er ikke almindeligt og sædvanligt at bide hovedet af en flagermus, at være omgivet af sort, læder og kors, at bruge masser af make-up som mand og alt det andet, der hører til heavy. Og de fleste medier er stadig med til at vise, at det her ikke er mainstream og for alle.

Provokationerne lever i bedste velgående, og er det ikke skønt, at en person som Dio kunne gå på scenen iført fløjl og en halvskaldet isse, mens han sang om regnbuer og stadig bare var så metal, som de kommer? Der er ikke mange andre – hvis nogle – genrer, der kan den slags, og det placerer denne genre i en skala for sig selv.

For heavy ville dø ud, hvis der ikke længere var dem, der ville have lyst til at provokere, og dermed ville en stor æra i musikkens historie også dø. Derfor gælder det om at håbe på og krydse fingre for, at der er dem, der er klar til at løfte arven efter alle dem, der har været.

Der skal nemlig være plads til at skille sig ud og være anderledes. Der skal være plads til at lytte til lige den slags musik, der ikke spilles på de almindelige radiostationer.